22 Δεκ 2008

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένο ρολόι.

(οι οδηγίες αναφέρονται σε παλιό μηχανικό ρολόι χειρός)
1) Συλλεκτική αξία. Θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό άρα σε αυτόν τον τομέα δεν έχω κάτι να σας προτείνω!
2) Κάσα. Τα καλής ποιότητας ρολόγια είχαν κάσα από ατσάλι, χρυσό ή επίχρυσο. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η κάσα ήταν ασημένια. Το ατσάλι δεν φθείρεται εύκολα, οι πιθανές μικρό-γρατζουνιές μπορούν να σβηστούν με ειδικό λιμάρισμα. Το χρυσό είναι μαλακό μέταλλο και ‘σημαδεύεται’ εύκολα. Και εδώ οι επιφανειακές γρατζουνιές μπορούν να σβηστούν με λιμάρισμα. Θα πρέπει να αναζητήσετε την σχετική επιγραφή του χρυσού (π.χ. 18Κ) η οποία συνήθως βρίσκεται στο καπάκι (συχνά στο εσωτερικό του). Τα επίχρυσα έχουν σχεδόν πάντα φθορές και αυτό διορθώνεται μόνο με το λεγόμενο ‘ντουμπλάρισμα’. Εδώ η σχετική επιγραφή γράφει GF, Gold Filled, Gold Plated κ.α.
3) Καντράν. Συχνά έχει σημάδια αποχρωματισμού ή άλλων ατελειών που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χάνει πολύ από την συλλεκτική του αξία αλλά είναι θέμα ‘γούστου’ αν σας αρέσει ή όχι. Αντίθετα αν έχει μηχανικές φθορές (π.χ. ρωγμές, ξεγδαρματιές) θεωρείται μειονέκτημα.
4) Τζαμάκι. Στα παλιά ρολόγια είναι πλαστικό, στα σύγχρονα κρύσταλλο ζαφειριού. Στο πλαστικό, οι επιφανειακές γρατζουνιές καθαρίζονται ενώ στην ανάγκη αντικαθίσταται εύκολα.
5) Κορώνα, λουράκι. Επειδή φθείρονται εύκολα, συχνά έχουν αντικατασταθεί χωρίς το ρολόι να χάνει πολύ από την αξία του. Αν είναι γνήσια τόσο το καλύτερο (στην περίπτωση του λουριού αρκεί να φέρει την γνήσια αγκράφα).
6) Μηχανισμός. Δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερη φθορά όπως π.χ. σκουριές που υποδηλώνουν ότι έχει πάρει υγρασία. Το ρολόι πρέπει να λειτουργεί με ακρίβεια τουλάχιστον +/- 2 λεπτών/24ωρο. Το ρολόι κουρδίζεται στρέφοντας την κορώνα δεξιόστροφα, σε κάποια μοντέλα αμφοτερόπλευρα. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε τοποθετώντας σε διάφορες θέσεις (προς τα πάνω, προς τα κάτω, στο πλάι) και να παρατηρήσετε αν σταματάει. Δοκιμάστε αν ρυθμίζεται σωστά η ώρα και η ημερομηνία (αν έχει). Η ημερομηνία πρέπει να ρυθμίζεται όταν το ρολόι δείχνει ώρα από τις 2,00 π.μ έως τις 22,00 μ.μ.
7) Τι μπορεί να πάει στραβά. Το ρολόι μπορεί να λειτουργεί αλλά να σταματάει μετά από μερικές ώρες. Συνήθως δεν πρόκειται για βλάβη αλλά απλά θέλει ‘καθάρισμα’ (σέρβις). Αν για να ξαναλειτουργήσει πρέπει να ξανακουρδιστεί, ή δεν το κουρδίσατε καλά ή θέλει αλλαγή το ελατήριο. Ακόμη, μπορεί να μοιάζει γνήσιο αλλά να έχουν αλλαχθεί διάφορα τμήματά του (π.χ. να έχει μπει άλλος μηχανισμός σε άλλη κάσα ή να έχει αλλαχτεί το καντράν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: