Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Συλλεκτικά ρολόγια: Μαρτίου 2011

5 Μαρ 2011

Πως λειτουργεί και πως εκτιμάται ένα Rolex Datejust?

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω στην κατοχή μου τώρα πρόσφατα από συγγενικό μου πρόσωπο ένα Rolex datejust. Το καντράν είναι με διαμάντια και έχει jubilee μπρασελέ και είναι 26mm. Θέλω μια εκτίμηση και αν μπορείτε να μου πείτε, αν έχει μπαταρία, διότι αυτό κουρδίζει με την κίνηση του χεριού. Μου παρουσιάζεται το φαινόμενο το πρωί που ξυπνάω και δεν το φορώ να είναι σταματημένο, κουρδίζεται αυτό το ρολόι? Ξέρετε να μου πείτε την αρχή λειτουργίας του Rolex Datejust. 'Οταν το βάζω στην ώρα του και το φοράω συνέχεια δεν χάνει δευτερόλεπτο. Τα ρωτάω όλα αυτά διότι σκέφτομαι να το πουλήσω και φοβάμαι μην έχει κανένα πρόβλημα, ή έτσι είναι ο τρόπος λειτουργίας του? Πληροφορήστε με παρακαλώ, αν σας είναι εύκολο, καθώς και την ενδεικτική τιμή του πώλησης. Δεν έχει χαρτιά, δεν ξέρω ποιάς χρονολογίας είναι κατασκευασμένο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ρολόι σας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Με την κίνηση του χεριού πράγματι κουρδίζεται το ρολόι, αλλά είναι δύσκολο να κουρδιστεί πλήρως. Γι' αυτό θα πρέπει κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε να το κουρδίζετε και από την κορώνα! Αν κουρδιστεί καλά, μπορεί να λειτουργεί γύρω στις 36 ώρες σε ακινησία. Αν δεν το κουρδίζετε, θα πρέπει να το φοράτε περίπου 12 ώρες την ημέρα ώστε να αποκλειστεί το σταμάτημα κατά τις βραδυνές ώρες. Με άλλα λόγια τα μηχανικά ρολόγια είναι μεγάλος μπελάς και απευθύνονται κυρίως σε 'θαυμαστές' αυτής της τεχνολογίας. Εφ' όσον συνήθως οι 'θαυμαστές' είναι άντρες, σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν γυναικεία μοντέλα με μπαταρία (quartz) τα οποία είναι εύκολα στον χειρισμό! Έτσι εξηγείται και γιατί τα γυναικεία μοντέλα εκτιμώνται πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα αντρικά (γιατί οι γυναίκες δεν πολυενδιαφέρονται!).
Το μοντέλο αυτό είναι κλασικό της Rolex και θα πρέπει να δούμε τον αριθμό σειράς για να προσδιορίσουμε την ημερομηνία παραγωγής του.
Όσον αφορά την εκτίμηση, το μοντέλο αυτό πωλείται σε καταστήματα μεταχειρισμένων γύρω στα 2500 ευρώ. Οι παράγοντες που καθορίζουν την ακριβή εκτίμησή του είναι 1) αν έχει κουτί και χαρτιά γιατί μπορεί να αμφισβητηθεί η γνησιότητά του και να σας προσφέρουν πολύ λιγότερα χρήματα, 2) η γενική κατάστασή του και αν λειτουργεί κανονικά, 3) αν έχει γρήγορη ρύθμιση της ημερομηνίας (quick set) και κρύσταλλο ζαφείρι. Συνεπώς η τιμή που ένας ιδιώτης μπορεί να το πουλήσει μπορεί να είναι κατά πολύ μικρότερη της αντικειμενικής αξίας που είναι πράγματι γύρω στα 2500 ευρώ.