Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Συλλεκτικά ρολόγια: Τα στρατιωτικά ρολόγια χειρός

23 Δεκ 2011

Τα στρατιωτικά ρολόγια χειρός

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας, μου αναπτύχθηκε πρόσφατα το ενδιαφέρον για μηχανικά/αυτόματα ρολόγια, και είπα να ψάξω να βρω, αλλά για χρήση παρά συλλογή. Ψάχνοντας ανακάλυψα πως το ενδιαφέρον μου περί των ρολογιών που ονομάζονται "στρατιωτικά" (military watches). Τα ξεχώρισα λόγω του σχετικά απλού τους σχεδιασμού. Είναι τυπικά στρογγυλά, μαύρα στο εσωτερικό τους, συνήθως με αριθμούς από το 12 μέχρι το 24, παρά 1-12, και χωρίς χρονογράφους και ταχύμετρα. Διάφορες μάρκες που ασχολήθηκαν με τέτοια ρολόγια ήταν η Benrus, Hamilton, Smiths κλπ.
Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι το στυλ αυτό σταμάτησε να ισχύει, και οι διάφορες εταιρίες που ασχολούνταν όντως με στρατιωτικά ρολόγια μετέφεραν την παραγωγή τους στους πιο ακριβείς quarz μηχανισμούς. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο αυτό της Αγγλικής Smiths, η οποία έκλεισε χρόνια τώρα. Το συγκεκριμένο ρολόι -W10- είναι μηχανικό, το οποίο όμως μπορεί να βρεθεί πλέον, συνήθως μόνο σε κακή κατάσταση, και σχεδόν πάντα με πολύ ψηλή τιμή. Έγινε όμως μια πιστή επανέκδοση τους, με εξελιγμένο μηχανισμό από την εταιρία time factors, αλλά η τιμή ξεφεύγει από τις δυνατότητες μου και φτάνει στις 380 στερλίνες.
 Η Hamilton επίσης ήταν η προμηθεύτρια του Αμερικανικού στρατού και του πολέμου στο Βιετνάμ, με ένα πολύ όμορφο ρολόι το GG-W-113, επίσης μηχανικό j17. Έχω βρει ένα τέτοιο του 1969 σε προσιτή τιμή και σκέφτομαι να το πάρω. Το κάσωμα του όμως φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση. Δεν είναι κτυπημένο ή οξυδωμένο -καφέ/μαύρο- αλλά έχει ένα αρκετά τραχύ τελείωμα, που ίσως οφείλεται στο μαλακό του μέταλλο. Ήθελα να σας ρωτήσω μήπως είναι δυνατή η επισκευή του (τρίψιμο-γιάλλισμα). Η Χάμιλτον βγάζει πλέον ένα παρόμοιο, το Khaki που μου φαίνεται επίσης πολύ ωραίο, αλλά έχει και αυτό ψηλή τιμή -για τις δυνατότητες μου.
 Επίσης είναι ένα αυτόματο της Seiko, το 5-military, το οποίο το βρίσκει κανείς γύρω στα 75 ευρώ, αλλά έχει πολλές επιγραφές για τα μινιμαλ μου γούστα και γράφει επίσης τα δευτερόλεπτα 5-60 αντί τις ώρες 1-12 στον εξωτερικό κύκλο εσωτερικά.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Τα πρώτα στρατιωτικά ρολόγια χειρός εμφανίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο! Η μεγαλύτερη όμως, παραγωγή αφορούσε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Πράγματι ο σχεδιασμός τους έδινε έμφαση στην ευδιακριτικότητα του καντράν και στην υψηλή αντοχή. Το πιο φημισμένο είναι το Panerai Radiomir και ακολουθεί το IWC Mark XI. Πιο φτηνό στην συλλεκτική αγορά είναι το Hamilton Khaki (η Hamilton επανεκδίδει το Khaki έως σήμερα).
 Για να έχει συλλεκτική αξία, το στρατιωτικό ρολόι θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει σχεδιαστεί και να έχει προμηθεύσει τον στρατό. Πολύ καλύτερα αν έχει χρησιμοποιηθεί! Συνεπώς οι επανεκδόσεις έχουν μόνο συναισθηματική αξία, εκτός αν πρόκειται για τις κορυφαίες μάρκες όπως η Panerai! Δεν αξίζει να επενδύσει κάποιος για ένα ρολόι Smiths ή Hamilton σε κακή κατάσταση. Αυτό γιατί το κόστος αποκατάστασής του, συνήθως, υπερβαίνει την εμπορική του αξία.
Είναι περίεργο αυτό που αναφέρετε για το μαλακό μέταλλο του Hamilton. Τα στρατιωτικά ρολόγια είχαν πολύ ανθεκτικό μέταλλο. Μήπως δεν είναι γνήσιο στρατιωτικό?
Τέλος, τα Seiko 5 δεν έχουν συλλεκτική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: