Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Συλλεκτικά ρολόγια: Ιουλίου 2008

6 Ιουλ 2008

Τι σημαίνει 'αδιάβροχο'?

Ένα ρολόι είναι αδιάβροχο όταν εμποδίζει την είσοδο υγρασίας ή νερού στο εσωτερικό του. Οι κατασκευαστές αναφέρουν την αντοχή του σε μέτρα βάθους νερού ή σε ατμόσφαιρες. Αυτή η τιμή ισχύει για το ρολόι που μόλις βγήκε από το εργοστάσιο και συνιστάται έλεγχος στεγανότητας μετά από 18-24 μήνες σε εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.
Όταν δίνουν 30 μέτρα βάθος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταδυθούμε 30 μέτρα με το ρολόι. Αυτό γιατί η πίεση του νερού δεν εξαρτάται μόνο από το βάθος αλλά και από την ταχύτητα με την οποία το νερό προσκρούει στο ρολόι. Π.χ. με το κολύμπι η πίεση που ασκείται στο ρολόι υπερβαίνει τα 50 μέτρα!
Συνεπώς η σωστή χρήση του ρολογιού σε σχέση με το νερό είναι:
30 μ: πολύ λίγο αδιάβροχο. Απαιτείται προσοχή
50 μ: αντέχει σε βροχή και ντουζ
100μ: αντέχει σε κολύμπι
200μ: αντέχει σε κατάδυση χωρίς μπουκάλες
1000μ: επαγγελματική κατάδυση

Η πιθανότητα να πάρει υγρασία το ρολόι δεν αποκλείεται ακόμη και αν ακολουθηθούν οι παραπάνω οδηγίες. Οι αιτίες είναι:
-πρόσκρουση του νερού με ταχύτητα (αυξάνεται έτσι η πίεσή του) ή σε συγκεκριμένη γωνία. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ντουζ, σε βρύση, σε έντονη κολύμβηση κα.
-επαφή με ζεστό νερό
-αν η κορώνα δεν έχει κλείσει ή δεν έχει βιδωθεί καλά
-αν το ρολόι είναι παλιό (ο έλεγχος στεγανότητας, συνήθως, πρέπει να γίνεται κάθε 18 μήνες)
-αν το καπάκι δεν έχει κλειστεί σωστά (στα καταδυτικά μοντέλα πρέπει να γίνεται έλεγχος στεγανότητας, με ειδικό όργανο, κάθε φορά που ανοίγεται το ρολόι)
Συμπέρασμα: καλό είναι να μην βάζετε σε νερό το ρολόι σας εκτός αν είναι καταδυτικό!
Αν πάρει υγρασία: θα πρέπει να καθαριστεί από ειδικό ρολογά γιατί μπορεί να σκουριάσει!