Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Συλλεκτικά ρολόγια: Αγορές στο internet

31 Οκτ 2007

Αγορές στο internet

Στο internet και κυρίως στις δημοπρασίες, μπορούν να βρεθούν μηχανικά παλιά ρολόγια σε πολύ καλές τιμές,
Παντού βέβαια ισχύουν οι αρχές «κανένας δεν χαρίζει» και «ότι πληρώνεις παίρνεις».
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να αγοράσουμε με βάση τις φωτογραφίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι επεξεργασμένες ώστε να μην φαίνονται φθορές κυρίως στο καντράν και στην κάσα (ιδίως αν είναι επίχρυση). Όμως ακόμα και στις καλύτερες φωτογραφίες είναι δύσκολο να αναδειχτούν μικροφθορές.
Αν το ρολόι δεν είναι γνήσιο συνήθως περιγράφεται ως “replica”, “authenticity not guaranteed”, “I don’t know if it’s original” κ.τ.λ. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις θα πρέπει να το καταλάβουμε μόνον από τις φωτογραφίες.
Υπάρχει και η περίπτωση να έχει μπει στην κάσα διαφορετικός μηχανισμός από τον γνήσιο και πολύ συχνά η κορώνα δεν είναι γνήσια. Ακόμη, συχνά οι πληροφορίες είναι λάθος π.χ. μπορεί να γράφει ότι το ρολόι είναι του ’60 και να είναι καμιά δεκαετία νεότερο.
Αν τώρα προχωρήσουμε στην αγορά του ρολογιού που περιγράφεται ως “working condition”, “it runs but not tested for accuracy” κτλ, το πιο πιθανό είναι να χάνει 1-2 ώρες το εικοσιτετράωρο λόγω βλάβης του άξονα! Χρειάζονται τουλάχιστον 100 ευρώ για την επισκευή άρα η ευκαιρία εξανεμίζεται! Μπορεί βέβαια να λειτουργεί καλά αλλά να σταματάει μετά από λίγο («κολλημένο» - θέλει service περίπου 60-70 ευρώ για ένα απλό ρολόι), να μην αλλάζει η ημερομηνία ή να 'χάνει' πάνω από 1-2 λεπτά/24ωρο.
Άλλες περιπτώσεις: να μην λειτουργεί καθόλου (π.χ. σπασμένη «τρίχα»), να έχει σπασμένη "τιρέτα" και να σας μείνει στο χέρι το κουρδιστήρι, να λειτουργεί με συχνές διακοπές («φαγωμένα» δόντια γραναζιών): θα σας απαντήσουν ότι χάλασε στην μεταφορά και φταίει το ταχυδρομείο!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν είστε ρολογάς θα βρείτε πολύ καλές ευκαιρίες. Διαφορετικά μπορεί να είστε τυχερός και να πάνε όλα καλά, ή να πληρώστε το ρολόι πολύ παραπάνω από την πραγματική του αξία!
Βέβαια υπάρχουν και «σίγουροι» πωλητές όπου η περίπτωση απογοήτευσης είναι μικρότερη (αλλά όχι μηδαμινή). Οι τιμές όμως είναι τσιμπημένες γιατί από τους «σίγουρους» αγοράζει όλος ο κόσμος! (στο ιντερνετ δεν ισχύουν μυστικά του είδους «θα σου προτείνω εγώ έναν που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του»)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: