30 Οκτ 2007

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Η ανάγκη μέτρησης του χρόνου οδήγησε τον άνθρωπο, από τα πολύ παλιά χρόνια, στην κατασκευή μηχανών κατάλληλων για την ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας του. Τα πρώτα ρολόγια ήταν οι κλεψύδρες και τα ηλιακά.
Με την πάροδο των αιώνων άρχισαν να εμφανίζονται μηχανικά ρολόγια τα οποία έφτασαν σε ικανοποιητική μορφή γύρω στα `600-`700. Οι περισσότεροι τεχνίτες ωρολογοποιοί προτίμησαν να εγκατασταθούν στην Ελβετία για να αποφύγουν τους συνεχείς πολέμους. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα ρολόγια τσέπης. Στα τέλη του `700 με αρχές του `800 ο πιο φημισμένος ωρολογοποιός ήταν ο Γάλλος Breguet ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην σχεδίαση του μηχανικού ρολογιού. Στις αρχές του `900 εμφανίζονται τα πρώτα ρολόγια χειρός τα οποία φτάνουν στην κορυφή της ζήτησης κατά την δεκαετία του `30 και κυριαρχούν σήμερα.
Η πολυπλοκότητα της κατασκευής τους και η προσεγμένη αισθητική τους δικαιολογεί την αντίληψη πολλών ότι πρόκειται για έργα τέχνης. Συνεπώς πολλά ρολόγια θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα και οι τιμές τους στις δημοπρασίες φτάνουν σε αστρονομικά ποσά. Ιδιαίτερα περιζήτητα είναι τα Patek Philippe (ένα πολύπλοκο Patek Philippe μπορεί να υπερβεί και τα 1000000 δολάρια σε δημοπρασία!), τα Rolex, τα Vacheron Constantine και πολλά άλλα ανάλογα με την ποιότητα και την σπανιότητά τους. Βέβαια και οι τιμές των καινούριων μηχανικών ρολογιών είναι σημαντικές π.χ. για ένα απλό Rolex χρειάζονται τουλάχιστον 2800 ευρώ, ενώ για ένα απλό Patek Philippe γύρω στα 9000 ευρώ! Σε πιο προσιτές τιμές προσφέρονται τα Omega, Longines, Raymond Weil κ.α. Υπάρχουν βέβαια και φτηνότερες επιλογές με περισσότερο δημοφιλείς αυτές που προσφέρει η Ιαπωνία με τα Seiko και τα Citizen.
Τα μηχανικά ρολόγια διακρίνονται στα απλά με ή χωρίς ημερομηνία και στα πολύπλοκα με πολλές πρόσθετες λειτουργίες. Π.χ. ένα ρολόι μπορεί να διαθέτει πλήρη ημερομηνία (ημέρα, μήνα , έτος, ακόμη και φάσεις της σελήνης), χρονογράφο, ξυπνητήρι κ.α. Για να λειτουργήσουν θα πρέπει να κουρδιστούν. Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι συνήθως 38 ώρες αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ανάλογα με το μοντέλο. Βέβαια υπάρχουν και αυτόματα ρολόγια τα οποία κουρδίζονται με τις κινήσεις του καρπού. Τα πρώτα αυτόματα ρολόγια εμφανίστηκαν την δεκαετία του '30 με εφευρέτη, κατά πολλούς, τον βρετανό John Harwood.
Η ακρίβεια δεν φτάνει ποτέ αυτή των ρολογιών που ο μηχανισμός τους βασίζεται σε κρύσταλλο quartz (είναι τα ρολόγια που λειτουργούν με μπαταρία). Στα ακριβά ρολόγια φτάνει στα -3” έως +6” /24 ώρες. Τα ρολόγια αυτά συνήθως συνοδεύονται από πιστοποιητικό ακρίβειας και σωστής λειτουργίας όπως είναι το “GENEVE” και το “COSC”. Σε γενικές γραμμές η ακρίβεια θεωρείται ικανοποιητική όταν βρίσκεται κάτω από 30”/24 ώρες και πολύ καλή όταν είναι κάτω από 15”/24 ώρες. Στα μικροσκοπικά γυναικεία ρολόγια η ακρίβεια είναι πολύ μικρότερη. Για την ικανοποιητική λειτουργία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε service κάθε τρία χρόνια περίπου.
Στην εποχή μας κυριαρχούν τα quartz ρολόγια τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ακρίβεια και πολύ χαμηλό κόστος. Τα μηχανικά ρολόγια προτιμούνται περισσότερο σαν hobby παρά λόγω της ανάγκης για ακριβή μέτρηση του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: